Montesori1

 1. Игри с хартия


Те са много полезно занимание за подрастващите, а освен това не изискват кой знае какви допълнителни разходи за материали, можете да използвате всякаква хартия, която остава в домакинството – рула от домакинска или тоалетна хартия, стари разпечатки, тънка и мека амбалажна хартия. Научете детето да прави топки от такава хартия чрез намачкване. Друго полезно упражнение е късането на лист хартия на малки парчета с пръсти. Възможно е след тези занимания да ви се наложи основно да почистите дома си, но това е незначително неудобство в сравнение с удоволствието, което вашето дете ще изпита от заниманията си. Ползата за развитието на двигателните умения е голяма.

 1. Веселите щипки


Тази игра е отличен начин да се стимулира чувствителността на пръстите на ръцете. Покажете на малкото дете как да взима и задържа плоски предмети между пръстчетата си – парче тънък картон, например. За да направите задачата по-интересна – изрежете от картон различни фигурки на животни, елхички, слънце и го карайте да разгадае коя фигурка на какво е.

 1. Кутия с различни тъкани


Поставете в малка кутия парчета плат, конци и въженца с различна текстура (например: коприна, памук, вълна, мохер, и т.н.) и покажете на малкото дете всяко парче по отделно, за да види разликите. След това ги разбъркайте в кутията и го подканете за намери двойките парчета с еднакъв състав, използвайки чувствителността на пръстите си. Когато детето започне да се справя с тази задача, повторете упражнението, но със завързани очи.

 1. Повече или по-малко


За това занимание са нужни няколко празни пластмасови шишета с капачки в различен размер. Развийте капачките на няколко бутилки и ги напълнете с вода, след това покажете на детето как да завие капачките обратно. Нека детето направи това в всички шишета. Обърнете внимание на детето върху количеството вода в различните шишета, както и кое шише колко е тежко – къде има повече и къде по-малко вода. Наблюдавайте детето внимателно по време на това занимание.

 1. Цветни пътечки


Разпръснете мъниста върху масата и накарайте детето с помощта на пръсчетата си да взима от тях и да прави пътечки, като предварително сте определили ширината и дължината на пътечката. Това ще помогне на детето да разпределя мънистата равномерно върху предварително определеното пространство.

 1. Раздели мънистата по цвят

Изсипете на масата мъниста от два, три или повече цвята, в зависимост от възрастта му. Детето трябва да хваща мънистата с пръсти и да ги прибира с пластмасови чашки или купички, като е нужно да ги разпределя по цветове. За да разнообразите играта, кажете на детето, че червените мъниста са черешки, зелените грозде, жълтите царевица. След като детето започне да се справя добре с тази задача с пръсти, го накарайте да отделя мънистата като ги взема с малка лъжичка.

 1. Игра с цветя

Наберете различни цветя в парка или градината пред блока и ги потопете във ваза, детето трябва да забележи, че според вида на цветята, за всяко е нужно различно количество вода, защото те са с различна дължина на стъблата. За да поправите това, покажете му, че може да подравни стъблата като ги подреже с ножица, след което отново да ги потопи във вазата с вода. Оставете детето да работи самостоятелно, само да определи дължината на стъблата и количеството вода, която е необходима, за да ги натопи.

 1. Миене на чинии

Докато миете чиниите от обяда, викнете детето да ви наблюдава. Следващият път пригответе малък леген с вода, препарат и гъба и му поставете за задача да измие под ваше напътствие чинийката или чашката си. Оставете детето да действа толкова време, колкото е необходимо, без излишно бързане, но и без излишно размотаване. След няколко дни поканете детето отново да направи това упражнение, а след време му възложете да направи същото на кухненската мивка, разбира се, под непрестанния ви контрол. След заниманието довършете заедно почистването на работния плот.

 1. Почистване

Изсипете шепа семена, ориз или грис в чашка. Вземете друга празна чашка и покажете на детето как да пресипе съдържанието от едната в другата с помощта на лъжичка. При пресипването със сигурност част от съдържанието ще се посипе по плота. Вземете малка четка и лопатка и му покажете как да събере разпиляното. Накарайте детето да повтори това упражнение само.

 1. Преливане

Вземете две малки канички и ги напълнете с грис. Покажете на детето как да прелее съдържанието от едната в другата. Накарайте го да направи това упражнение самостоятелно като го насърчавате да прелива съдържанието по възможност без да го разлива. Повторете заниманието с вода.

 1. Вълшебното сито

Смесете в купичка ориз и грис. Покажете на детето разликите между едното и другото. Задачата е да се отдели ориза от гриса. Как да стане това? Дори пъргавите детски пръсти трудно ще се справят с тази задача! Покажете му как с помощта на сито тази задача става съвсем лесна. Обяснете на детето защо се получава така и защо оризът остава в ситото, а грисът изпада от него. Вместо грис можете да използвате брашно или пудра захар.

Не забравяйте да хвалите детето за всяка добре изпълнена задача или опит, радвайте се заедно с него на постигнатото.

Защо е важно децата да имат дневен режим?

Нормално е хората да смятат, че дневният режим има ограничаващо действие спрямо личната свобода, но всеки елемент от ежедневието на семействата с деца, както и правилата, свързани с това има своите плюсове и минуси.

Много съвременни родители напълно отричат ролята на дневния режим в живота на детето и в отглеждането му се водят единствено от неговите нужди и желания като по този начин напълно приемат да се съобразяват единствено с личната свобода на малкия човек, която не желаят да нарушават. Според привържениците на традиционния дневен режим обаче, той е необходим и полезен за правилното развитие на детето, за здравето и правилното му психическо развитие.

Традиционната теория:

По същество дневният режим е система, която родителите налагат още в първите дни от живота на бебето и то без особени затруднения свиква с нея. Конкретният пример е с определянето на времето за хранене, сън и бодърстване. Тук се включва и схващането, че ако бебето плаче, то в никакъв случай не бива да се взима на ръце в първите 20-30 минути, тъй като това би нарушило режима му.

Според привържениците на дневния режим, той дисциплинира децата, повишава тяхната дееспособност, въздейства положително на апетита и съня им, а също така създава сигурност и чувство за увереност от най-ранна възраст. Дневният режим, според привържениците му, помага на родителите, но и на детето да се справят по-лесно с ежедневието и да не пропускат важни за деня задачи.

Либералната теория:

Нейните привърженици се ръководят изцяло от нуждите на детето. Според тях децата трябва да имат възможността за свободен избор на време за храна, сън и игри, като това, според тях ще доведе до изграждането на самостоятелност, самочувствие и отговорност у детето.

Либералният подход, според родителите, които го практикуват, възпитава личния избор и възможността детето да планира само своето ежедневие, в обратния случай, децата се нуждаят от непрекъснат контрол от страна на възрастните,  а това не би било от полза за възпитанието.

Ако се ръководим от либералната теория във възпитанието на детето в планирането на семейното ежедневие, на първо място е необходимо да се съобразим с нуждите и желанията на самото дете.

Например: ако детето не иска да спи следобед, родителите трябва да приемат този факт и да му предложат друго занимание за часовете на следобедна почивка, така че то все пак да си отпочине – да му почетат книжка, да послушат музика или да му разкажат някоя интересна история.

Трудностите от прилагането на либералния режим идват обаче с тръгването на детето на ясла или градина, където на практика няма как да бъде приложен, тъй като напълно изключва индивидуалния подход, именно това го прави неприложим след определена възраст.

Препоръки

-         В първите седмици и дори месеци от живота на детето да се говори за дневен режим е твърде рано, тъй като това е времето за привикване към новия начин на живот, в който основно място заема редуването на сън и хранене на малкото дете. В тези дни е особено важно майката също да има възможност да почива.

-         С течение на времето обаче храненията на бебето и малкото дете могат да се фиксират по време, като в реда на нещата е да се допуснат отклонения от половин час, което не е от съществено значение както за здравето, така и за формирането на навиците на детето.

-         Когато детето е болно, никнат му зъбки или е разстроено по други причини, дневният режим също може да бъде облекчен или изцяло променен. В такива моменти не е удачно и преминаването към нов режим или въвеждането на нови елементи в стария.

-         В предучилищна и начална училищна възраст децата е необходимо да привикнат към дневен режим, защото техните ангажименти и задължения нарастват и по този начин те ще могат да се справят по-успешно с тях.

-         Дневният режим трябва да следва индивидуалните нужди и потребности на детето. Той трябва да е създаден на базата на случващото се в ежедневието на детето, а не да следва теоретични правила или режимът на някое негово другарче.

-         Родителите трябва да познават желанията и интересите на децата си и да ги съчетават със своите по начин, по който нито една страна да не е ощетена. Ако вие обичате да ходите в МОЛ-а и правите това с детето си, отделете време, в което да отидете и до парка.

-         Децата най-често следват примера на родителите си. Това означава, че ако вие самите имате режим и график, които следвате, децата ви съвсем естествено ще се впишат в него и ще привикнат да го следват без затруднения. Да се адаптират към различни ситуации в живота за такива деца е лесно и те обикновено го правят с удоволствие и без съпротива, защото децата обичат да са като мама и татко.

Разберете как детето ви се справя в детската градина

Въпреки, че няма как да следите всяко действие на детето си в детската градина или в предучилищната група непрекъснато, можете да сте максимално наясно с развитието му посредством няколко лесни начина и винаги да сте навреме информирани какво се случва.

Учителите:

1. Говорете с учителя на детето си винаги, когато имате възможност. Изградете си навика редовно са комуникирате с учителките на детето си. Помолете ги да записват веднъж или два пъти в седмицата забележките си в едно тефтерче, а когато се видите – коментирайте с тях тези забележки. Ако това е невъзможно, помолете да се чувате по телефона или чрез имейл.

2. Ако възникне проблем, не чакайте насрочването на родителска среща. Обадете се с искането да поговорите веднага. Концентрирайте се и се подгответе предварително, така че да обсъдите ясно и конкретно вашите притеснения. Насрочете си среща, за да се включите пряко в решаването на проблема и да помогнете ефективно на детето си да разреши проблема си заедно с вас.  Не се поддавайте на излишни емоции, мислете и действайте рационално и не се конфронтирайте с учителите, така ще е по-лесно да работите заедно, за отстраняване на негативните последици от случващото се.

3. Ако ви извикат в детската градина или в училище заради проблеми с детето ви, се подгответе с няколко въпроса:

- Какво е направило детето ми, за да предизвика вашите притеснения и опасенията?

- Как можем да помогнем у дома, за да се реши проблема?

- Как можем най-добре да поддържаме връзка ежедневно или ежеседмично за да предотвратим бъдещи проблеми?

Детето:

1. Интересувайте се как протича всеки ден в детската градина или в училище за детето ви. Ако е нужно дори по няколко пъти, но в различни ситуации – например: по време на вечеря, докато сте в банята, преди лягане. Така ще усетите в кой момент детето е най-склонно да споделя. Опитайте се да се обсъждате всички аспекти от училищното ежедневие на детето, говорете си за приятелите му, за любимите моменти от ежедневието му, за взаимоотношенията с учителите и помощния персонал. Нека детето чувства, че се интересувате от всичко в неговото ежедневие, а не само от постиженията му.

2. Говорете с детето първо за хубавите неща, които са се случили през деня, а не за тези, които са свързани с някакъв проблем. Много по-лесно е да се говори за неприятните неща, след като сме поговорили за положителните.

3. Бъдете различни и винаги търсете различни начини, чрез които да получите търсената информация. Вместо да питате, „Какво направи днес?“ попитайте: „Коя книга четохте по време на часа по четене днес?“ или „Дими върна ли се обратно в училище или още е болна?“

4. Бъдете активен слушател. Обърнете особено внимание на това, което споделя детето ви, но и на това, което някой му е казал. Опитайте се да слушате между думите и задавайте конкретни въпроси за нещата, които детето очевидно иска, но му е трудно да изкаже.

5. Говорете с децата, а не ги разпитвайте. Не им изнасяйте и лекции, защото те просто ще заспят или ще загубят интерес. Опитайте се да имате истински диалог с тях. Разказвайте им за това, което ви се е случило в училище, когато сте били на тяхната възраст, те много се радват да слушат такива истории.

6. Нека у дома детето да има усещането, че училището продължава. Насърчавайте го, ако забележите, че се прибира нетърпеливо да говори за новия си приятел или да ви покаже как ще дострои новата кула от Лего.

7. Насърчавайте го да участва във всички аспекти на училищния живот и го провокирайте да споделя. Така вие ще сте запознати с това, което се случва извън къщи и ще можете още повече да си говорите на тези теми, а това е важно.

Другите родители:

1. Говорете с други родители. Децата постоянно контактуват и споделят идеи и впечатления. Направете същото с останалите родители. Когато сте в пряка връзка с тях вие ще можете да обменяте информация, ще знаете във всеки момент какво се случва в клас. Когато децата знаят, че родителите им също поддържат връзка ще се чувстват по-сигурни и в по-голяма безопасност. Това, че техните родители, учители – най-важните възрастни в живота им обсъждат тяхното развитие е състояние ще им дава увереност.

2. Намерете неформални начини да се включвате в училищния живот на детето си. Доброволните акции по включване в различни инициативи, специални проекти, игри и партита ще ви помогнат да сте още по-близо да децата си. Търсете информация за предстоящите събития в училище от преподавателите, свържете се с други родители, координирайте идеите си, събирайте средства за материали за бъдещите проекти на децата си, предложете помощта си при провеждане на излети и екскурзии.

Обръщайте внимание какво си говоря децата, докато си играят заедно. Тези извънкласни разговори ще ви дадат много полезна информация. И не се притеснявайте, че това е подслушване.  Когато детето ви е склонно да споделя и да говори открито, никога не подминавайте под претекст, че сега нямате време да го изслушате. Спрете и му обърнете внимание.

АКТИВНИ ИГРИ ЗА ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Тихите игри в къщи вече ще отстъпят място на повече разходки и тичане на открито.

Тичането, скачането, играта с топка не само помагат за изразходването на изобилната детска енергия, но са много важни за правилното физическо развитие на децата, за подобряване на координацията и равновесието.

Предлагаме ви няколко идеи за активни игри, с чиято помощ детето ви ще стане по-ловко, по-гъвкаво и ще се забавлява.

Заниманията са подходящи за деца от 3 до 5 годишна възраст.

"ЯПОНСКА СТЪПКА"

Наредете на пода или на алеята в парка картонени чинии в редичка. Това е мостчето през реката.

Детето трябва да премине от единия до другия „бряг“ без да измокри, т.е без да стъпва извън чинийките.

"ТАНЦИТ НА ВЕЛИКАНА"

Завържете под краката на детето консервени кутии, вместо кокили. Пускайте музика, а то да танцува като стъпва внимателно върху кутиите, за да не падне.

Спирайте музиката от време на време, тогава детенцето трябва да „замръзва“ на място.

Танцът е подновява когато отново пуснете музика.

"КАТО В ЦИРКА"

Нарисувайте линия с тебешир на алеята в парка. Детето трябва да върви само по нея, все едно е въжеиграч в цирка.

Тази игра може да се практикува почти на всякъде, където има по-тeсни пространства за преминаване, като например ръба на бордюра.

"В ЗООПАРКА"

Нека детенцето ви се движи като различни животни – да се вие като змия, да стъпва тежко като слон, да подскача като сърничка и като кенгуру, да „лети“ с разперени ръце като птичка, да галопира като конче.

Може да го съчетаете с разходка в зоопарка, ще е приятно и полезно за всички.

"ПОЧИВКАТА НА ЦАРЯ"

Детето ляга с разперени встрани ръце, затваря очи и не мърда. Ако мръдне, губи играта. А най-вероятно е „почивката на царя“ да премине в сладка следобедна дрямка.

Източник: http://thinklestars.com/

Проекти

Проект- АПСПО-08_2019-06_2023

Проект-РДУОУК-07_2023-12_2023

Прочети Оше
Правила за безопасност на децата в интернет

 

Правила за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа в детската [ ... ]

Прочети Оше
Забавни образователни игри по метода Монтесори

 

Игри с хартия


Те са много полезно занимание за подрастващите, а освен това [ ... ]

Прочети Оше
Програмна Система На ДГ за Периода 2016-2020г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ:

Въведение

Съдържание на предучилищното образование

Подходи [ ... ]

Прочети Оше